Конкурс „Готви с мама“ за участие в Коледен базар организира средищното училище в село Светлен. За възпитаниците на Основно училище „Антон Страшимиров“ социалните инициативи са традиция. И тази година в магията на светлите коледни и новогодишни празници ще бъдат приобщени деца и родители, обясни за БТА директорът на учебното заведение Биляна Милева. 
Конкурсът „Готви с мама“ е инициатива на Родителския клуб и Ученическия съвет. Организаторите призовават родителите да направят видеоклип докато заедно с децата приготвят нещо вкусно, запазвайки по този начин и топли моменти на семейна близост. Клиповете могат да се изпращат до 16 декември. 
А с приготвените лакомства може да се участва в традиционния за училището Коледен базар на 19 декември. В него освен храни, ще се предлагат изработени от деца, родители и учители сувенири с коледна тематика. От днес започваме изработването на играчки за елхата. Идеята на екипа е всяко семейство в селото да има възможност от базара да си закупи нова играчка за коледното дърво, каквато е традицията, каза директорът на училището.
Събраните средства от базара ще бъдат добавени към парите по спечелен проект за изграждане на спортна площадка в средищното училище. Проектът е спечелен, но поради поскъпването на строителните материали, парите са недостатъчно за реализирането на идеята, каза още Милева. 
Тя добави, че всички участници в конкурса ще бъдат наградени с посещение на ледената пързалка в Русе на 23-ти декември. Забавната екскурзия до дунавския град е спонсорирана от местната Комисия за борба с противообществените прояви в Попово, с която училище си сътрудничи успешно.
В училището в Светлен се обучават 86 деца от селото и от още шест населени места в съседство.