Летище София обяви тръжна процедура с предмет „Система за планиране на ресурсите на компанията“ (ERP), съобщиха от аеропорта. Новата система е част от дигиталната трансформация на все още ръчни процеси на летището.
Очаква се внедряването й да доведе до оптимизация на много дейности, свързани с управлението на ресурсите, паричните средства, складовите наличности и свързаните с тях процеси. Системата позволява автоматизиране на оперативните и финансови ангажименти вътре в компанията, както и на тези към клиенти и контрагенти – например доставки на стоки, обработка на поръчки, парични плащания и много други, допълват от летището.
„Дигитализацията на летището продължава и ERP е важна част от това. Предстоят още много обновления на основните системи, защото дълго време голяма част от процесите тук са се изпълнявали ръчно, което е отдалечило летище София от най-добрите практики в Европа. Ще наваксаме това изоставане в следващите две години с цялостния ни план за информационни технологии, който вече прилагаме“, каза директорът „Дигитална трансформация“ в „СОФ Кънект“ Микалис Сенис.
На първия етап се очаква заявяване на интерес от български и международни IT компании, като срокът за това е 2 декември 2022 г. Заявилите интерес потенциални доставчици ще бъдат поканени да изпратят оферти.
Само преди дни летището обяви тръжна процедура за изработване на идеен и технически проекти за обновяване на Терминал 2.
През април 2021 година столичното летище бе отдадено на концесия за срок от 35 години „СОФ Кънект“ АД. Компанията принадлежи към инвестиционния фонд Meridiam и се ползва от експертния опит на летище Мюнхен. 
Неотдавна операторът на столичното летище обяви мащабна инвестиционна програма на стойност над 1,2 млрд. лв., от които близо 140 млн. лв. са за първите 5 години.