В Казанлък ще бъде учредено ново Общинско предприятие за туризъм „Казанлък Арт“. Това стана известно на редовната сесия на местния Общински съвет, която се състоя днес в зала „Инфра“. Предложението беше прието с 30 гласа „за“, един „против“ и един „въздържал се“. Новата структура ще извършва стопанската дейност на Общината в областта на туризма и ще се занимава като подкрепяща организация с всичко, свързано с този отрасъл.
„Подобни предприятия са практика в почти всички големи градове в страната, в които има развит туризъм“, обясни пред журналисти Сребра Касева, началник кабинет на кмета в Община Казанлък. Тя коментира, че в града ежегодно се организират две значими събития – Празника на розата, който през 2023 г. навършва 120 години, както и Празниците в Долината на тракийските царе. Касева напомни, че в общината предстои и изграждане на нов атракцион „Светът на траките“. „Преди да кандидатстваме, имаше много обсъждания какво да се включи в този комплекс и наехме външна фирма, която да направи бизнес план и обследване дали приходите от този атракцион ще могат да покрият разходите по него. Тогава беше установено, че той ще генерира приходи, а най-добрата възможност за управлението му е да бъде под шапката на Общинско предприятие“, обясни тя. По думите на Сребра Касева всичко, описано в проекта за правилник на структурата, е събирано с години като добри практики от други общини с добре развита туристическа дейност. В докладната към Общинския съвет е посочено кои обекти в Казанлък ще стопанисва предприятието – сред тях са Културно-информационният център, Хаджиеминовата къща, както и всичко, включено в новия атракцион „Светът на траките“. Предприятието ще се занимава и с организацията на традиционните празници, както и с интернет страницата “Visit Kazanlak”, от която до момента Общината няма право да генерира приходи. 
Според Сребра Касева дейността на Общинското предприятие по никакъв начин няма да попречи на работата на културните институти в града. „Това ще даде възможност за предлагане на пакетни билети, които в администрацията се обсъждат отдавна, но до момента няма как да се осъществи тяхната продажба и приходите да се разпределят между културните институти“, коментира тя и обясни, че новото предприятие ще може да осъществява тази функция и така да подпомага както културните институции, така и бизнеса. Сребра Касева каза още, че предприятието ще работи съвместно с ресорните общински отдели.
Броят на щатните места, от които „Казанлък Арт“ ще има нужда, са 60, посочи Касева. В началото дейността на предприятието ще бъде финансирана от общинския бюджет, коментира тя и подчерта, че това ще бъде така, докато то развие своята дейност и след около година и половина се очаква предприятието да няма проблем със самофинансирането. 
Касева коментира, че тази година празниците в Казанлък са преминали успешно. По думите ѝ заради пандемията има промяна в профила на туристите – по-малко са посетителите от Китай и Япония, но има по-голяма посещаемост на туристи от България, както и от европейски страни. Тя допълни, че освен традиционните събития, в Казанлък се провеждат още редица такива с външни организатори, които също биха могли да бъдат подпомогнати от дейността на „Казанлък Арт“.