Висш полски служител иска да посети Берлин в началото на декември, за да обсъди полските искания за изплащане на репарации от Германия заради Втората световна война, предаде ДПА.
Аркадиуш Муларжик, държавен секретар в полското министерство на външните работи, иска да представи доклада на полската парламентарна комисия за щетите от Втората световна война пред представители на германското правителство и парламент, заяви самият той днес във Варшава.
Полша изпрати дипломатическа нота до Берлин в началото на октомври, в която поиска еквивалента на повече от 1,3 трилиона евро като компенсации за щетите, понесени в резултат от Втората световна война и германската окупация.
Муларжик добави, че "непреклонното поведение на германското правителство, което се затваря за всички аргументи, отказва да води диалог и не е отговорило на дипломатическата нота", е принудило Варшава да информира за ситуацията всички страни членки на ЕС и НАТО чрез дипломатически писма.
Германското правителство отхвърля всички искания за репарации. То смята, че случаят е приключен заради споразумението "Две плюс четири" от 1990 г., в което се уреждат аспектите на външната политика на обединена Германия.