„Мечтата ми по Южния кръст остана нереализирана, което означава, че пак трябва да се запътя натам“. Това каза пред БТА журналистът Симеон Идакиев. Той представи ново издание на книгата си „Мечта по Южния кръст“ в бар-галерия „Каре-арт“ в София. В тома авторът включва свои истории от пътешествията си до Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Тайланд, Япония и др.
„Тази мечта е още от детските ми години, но ако отворите тази книга, ще видите, че тя се разви по един необичаен начин. Успях да стигна дотам, но след това се сетих да вдигна глава нагоре едва когато самолетът ми кацаше отново в София“, коментира Идакиев. По думите му пътуването му е продължило три месеца, в които той е работил по различни филми. 
„Много ми беше домъчняло за България и всъщност, истината е, че на мен ми липсваше това небе, а не – онова, на което сияе Южният кръст. Стана забавно, защото тръгнах с намерение на всяка цена да го видя, а забравих да вдигна поглед нагоре, когато трябваше. Оттам дойде заглавието „Мечта по Южния кръст“, каза още авторът.
Пред БТА той допълни, че няма грозни или безинтересни места по планетата. „Истината е, че навсякъде е интересно, колкото и да е различно. Стига да имаш сетива да усетиш този чар, чара на всяко от тези места. Защото Антарктида има един чар, пустинята – друг, трети – Амазонка, Ориноко или Хималаите“, коментира Идакиев.
Според него един пътешественик е добре да уважава обичаите на местата, които посещава и така навсякъде може да се чувства добре. На въпроса коя култура от тези, до които се е докоснал по света, е оставила най-дълготрайна следа в спомените му, той посочи будистките храмове на Изток.
„Когато става дума за религия, например, има нещо, което лично мен ме смущава. Ако човек влезе тук в един храм или в един католически храм на Запад, или в мюсюлманска джамия някъде другаде, той не се чувства чак толкова добре, ако е иноверец, тоест – ако религията му е друга. Докато в Изтока има места и храмове, където обичам да влизам. Това са будистките храмове, където трябва само да си събуеш обувките. Никой не те кара да кажеш молитва, да целунеш икона или да спазваш някакви други правила. В онзи край в Азия живеят милиарди хора, които вярват в съвършено различни богове и тяхната култура също е различна“, каза журналистът.
„Едно пътешествие през очите на Симеон Идакиев може да развълнува всеки. Както сме си говорили с него, тривиалното пътешествие от тук до Благоевград с влак, например, той може да го разкаже по безкрайно интересен начин. Затова, всъщност, решихме да съберем част – все още много малка част – от неговите пътешествия в книги“, коментира Елеонора Гаджева, главен редактор на издателство „Вакон”.
В рамките на събитието бяха представени две портретни скулптури на Симеон Идекиев с автор Диан Димов. Произведенията са от алуминий и бронз, а идеята за тях се ражда по време на пътуване по програма за културен обмен с Китай и срещата на Димов с автора.
Симеон Идакиев е журналист, дългогодишен продуцент и водещ на предаването „Атлас“ на БНТ. Създател е на близо 500 филма, заснети в над 120 страни. Автор е на над десет книги, сред които са още „Омагьосаните острови“ и „От Олимп до Тибет“. От 2014 г. e член на Кралското географско дружество на Великобритания.