Арменският премиер Никол Пашинян заяви, че на срещата на ръководителите на държавите членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) са били приети 15 решения, а още два документа са били изпратени за преразглеждане, съобщи ТАСС.
"Завършихме срещата си в тесен формат. Бяха представени седемнадесет проекторешения. Имаме консенсус по 15 въпроса. Два проекта бяха върнати за преразглеждане", каза той.
Пашинян добави, че срещата на върха на ОДКС е приключила и благодари на всички участници. Освен него в срещата на върха участваха руският президент Владимир Путин, беларуският му колега Александър Лукашенко, казахстанският държавен глава Касъм-Жомарт Токаев, киргизстанският президент Садир Жапаров и таджикистанският лидер Емомали Рахмон. Освен това в събитието участваха делегации от всяка от страните.
Министрите на външните работи на страните от ОДКС са приели изявление, в което изразяват несъгласието си с решението на Варшава да не допусне делегацията на руския външен министър Сергей Лавров на Съвета на министрите на ОССЕ. Генералният секретар на ОДКС Станислав Зас заяви това след съвместното заседание на Съвета на министрите на външните работи, Съвета на министрите на отбраната и Комитета на секретарите на съветите за сигурност на страните, участващи в организацията.
"Днес беше прието и изявление на нашите външни министри относно действията на ОССЕ. Всички знаете за безпрецедентния случай, който стана неотдавна, и това изявление изразява колективното несъгласие на нашите външни министри с решението на действащия председател на ОССЕ, Полша, което направи невъзможно участието на делегацията на руския външен министър в 29-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ", заяви Зас.