Представители на германската компания "Кил" (Kiel Group) заедно с директора на Дирекцията за технологични индустриални зони за развитие (ДТИРЗ -DTIRZ) подписаха днес споразумение, чиято цел е да започне изграждането на нов допълнителен производствен капацитет на компанията в технологично-индустриалната развойна зона Тетово, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Подписването бе във вече съществуващата база на компанията в близост до зоната и село Желино от директора на "Кил Интернешънъл" Юрген Мил и генералния мениджър на "Кил" за страната Кристиан Шанд, както и директора на ДТИРЗ Йован Деспотовски.
Гордеем се с тази допълнителна инвестиция в Република Северна Македония. Ще увеличим производството и броя на операциите. Нашата инвестиция възлиза на около девет милиона евро, а през следващите няколко години ще бъдат наети още 150 работници. Това ще са общо 300 работници за "Кил" в РС Македония, каза Шанд.
Мил подчерта, че тази инвестиция сочи значението на Република Северна Македония като място за техните планове в бъдеще. 
Когато започнахме преди пет години, не бяхме сигурни как ще се развие бъдещето. Но днес сме горди, че намерихме силно мотивирани колеги тук, с които успяхме да установим ефективно производство на пътнически седалки, каза Мил.
"Кил" е първата компания, която разширява производството в една от технологично-промишлените зони за развитие, за което директорът Деспотовски каза, че става по много ясни и точни критерии.
Фирмата "Кил" въвежда нова производствена линия в рамките на зоните, като се ангажира да запази всички тези хора и да наеме допълнително 150 наши съграждани от този регион. Компанията "Кил" се ангажира да продължи да плаща всички задължения към държавния бюджет и компанията "Kиел" няма да използва никакви митнически или данъчни облекчения в рамките на зоните. Това означава, че компанията "Кил" реши да използва услугите на държавата и по-лесен достъп до услуги от общинските и централните власти, което е много важна стъпка напред. Това е важно послание за всички местни компании, защото с този модел, който представяме днес и го представяме с една уважавана германска компания, призовавам местните компании да се замислят сериозно и да започнат да го използват, посочи Деспотовски.
Министърът на икономиката Крешник Бектеши подчерта, че институциите работят върху допълнителни политики и решения, за да бъде прокаран още един закон, който ще даде възможност на компаниите да инвестират.
Това е Законът за индустриалните зони, закон, с който и зоните, които в момента са под юрисдикцията на общините, ще могат да бъдат поети от Дирекцията за ТИРЗ, каза Бектеши.
Премиерът Димитър Ковачевски каза, че чуждестранните инвестиции в Република Северна Македония растат, увеличават производството, износа и служителите.
 Голямо удоволствие е, когато в условията на най-голямата икономическа енергийна криза Република Северна Македония е дестинация за нови инвестиции на водещи производители като международната "Kiel Group", която оперира в световен мащаб с производствени предприятия в САЩ, Германия, Полша, Холандия и Турция, присъства и на азиатските пазари. Високотехнологичните компании инвестират в страната и носят нова добавена стойност на икономиката ни. За нас като правителство това е още едно потвърждение, че предлагаме стабилна бизнес среда и най-вече предвидима за компаниите да реализират дългосрочните си планове, каза Ковачевски.
Посланикът на Германия в страната Анке Холщайн говори пред присъстващите за важността на новите инвестиции.
Довереният климат на сътрудничество с македонското правителство е важен знак за качество за местоположението на Северна Македония. Заедно ще продължим да го подхранваме - за да могат тези, които вече са тук, да работят успешно, както и за да рекламираме още повече Република Северна Македония като добра дестинация за инвестиции, каза Холщайн.
Според представителите на правителството в момента в ТИРЗ има между 30 и 35 активни клиенти. Германските инвеститори досега са участвали с 15 до 20 процента от общите инвестиции в ТИРЗ, а с последните инвестиции Германия става най-големият инвеститор в ТИРЗ с трикратно увеличено участие, тоест почти половината от инвестициите. 
Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.