В съответствие с член 14 от Закона за гражданството на Република Северна Македония правителството на страната е поискало да започне процедура за отмяна на решението за получаване на гражданство от лицето Александър Онишченко, съобщават от правителствената пресслужба в Скопие.
„Искането за отнемане на гражданството на Онишченко е взето след проведеното закрито правителствено заседание, на което Агенцията за национална сигурност информира за случая”, пише в съобщението.
Информацията за полученото от бившия украински политик Александър Онишченко македонско гражданство след искане на Федерацията по конен спорт тръгна от медиите, които информираха и за това, че Онишченко е включен в списъка на САЩ със санкционирани лица. Директорът на Агенцията за национална сигурност Виктор Димовски отиде в парламента в Скопие, за да информира ресорната парламентарна комисия за случая, но заседанието беше прекратено, след като се оказа, че макар и закрито, заседанието се излъчваше по парламентарния канал в Ютюб. Пред медиите Димовски заяви, че Онишченко е получил гражданство при нарушение на процедурата от работещ в Агенцията, който не е направил необходимата консултация с НАТО.
Междувременно премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че е разпоредил да бъдат направени проверки за това как е осъществена процедурата за получаване на македонско гражданство от бившия украински политик.