Председателят на хърватския парламент Гордан Яндрокович се срещна днес с австрийския канцлер Карл Нехамер, който е на посещение в Хърватия, предаде Хина.
Двамата оцениха отношенията между двете страни като отлични, приятелски и съдържателни. Сътрудничеството в областта на икономиката е особено интензивно, като Австрия е вторият по големина инвеститор в Хърватия, третата страна по брой туристически посещения и петата според показателите на двустранната търговия, се посочва в съобщение на хърватския парламент.
Яндрокович изрази очакване, че влизането на Хърватия в еврозоната ще допринесе за допълнително подобряване на двустранните икономически отношения и че допълнителен напредък може да се очаква, след като Хърватия стане члена на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
По време на разговорите за присъединяването на Хърватия към Шенген Яндрокович подчерта, че страната е изпълнила най-стриктните процедури по пътя си към членство в зоната за движение без паспортен контрол.
Той добави, че може да разбере опасенията на австрийската страна, когато става въпрос за нарастване на нелегалната миграция, но подчерта също изключително сериозния подход на компетентните хърватски органи в ефективната защита на външната граница на ЕС.
Канцлерът Нехамер също призна, че мигрантският натиск откъм Хърватия в северна посока не е голям.
Той потвърди, че Австрия няма намерение да блокира решението за присъединяване на Хърватия към Шенгенската зона на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември.