Три от най-големите търговски банки в Китай са се съгласили да предоставят подкрепа за набиране на средства за строителните предприемачи в страната, включително и за китайския строителен гигант - корпорацията "Ванке" (Vanke), предаде Ройтерс.
Общата инициатива е опит да бъде подкрепен сектора на недвижими имоти в Китай, който изпитва финансови затруднения. Тя е и поредният ход, който предприемат китайски държавни банки в отговор на призива на управляващите в Пекин да бъде облекчен натискът, на който са подложени затъналите в дългове строителни предприемачи и да бъде преодоляна кризата в жилищното строителство в страната, отбелязва Ройтерс.
Китайската "Комуникационна банка" (Bank of Communications Co Ltd - BoCom) обяви, че е постигнала съгласие да предостави на строителната корпорация "Ванке" кредитна линия в размер на 100 милиарда юана (13.95 милиарда долара). Чрез друго съобщение банката обяви, че предоставя кредитна линия и на компанията "Мидеа риъл естейт холдинг" (Midea Real Estate Holding Ltd), в размер на 20 милиарда юана (2,79 милиарда долара).
Също днес Китайската земеделска банка (Agricultural Bank of China Ltd - AgBank) съобщи, че е подписала стратегически споразумения за предоставяне на подкрепа за набиране на средства на пет компании в сферата на недвижимите имоти. Сред тях са "Ванке", "Лонгфор груп холдингс" (Longfor Group Holdings Ltd) и "Чайна рисорсис ленд" (China Resources Land Ltd). Банката не даде допълнителни подробности за мащаба на подкрепата, която ще окаже, уточнява Ройтерс.
"Банк ъф Чайна" (Bank of China Ltd) също обяви днес, че е постигнала съгласие да предостави на "Ванке" кредитна линия в размер на до 100 милиарда юана (13.95 милиарда долара).
"Ванке" е втората по големина строителна компания в Китай по обем на продажбите.
Китайският пазар на недвижими имоти, някога стълб на икономическия растеж на страната, се забави рязко  тази година поради усилията на правителството да ограничи прекомерното заемане на средства от страна на местните строителни предприемачи.
Тези рестрикции доведоха до спад на инвестициите в недвижими имоти, до намаляване на продажбите и на цените, както и до увеличаващ се брой на неизпълнения на задължения по облигации (дефолт). Строителството на много жилищни проекти е спряно, което отблъсква потенциалните купувачи на жилища.