Президентът на Зимбабве Емерсън Мнангагва приветства днес "отличните отношения" с Китай. Той за първи път произнесе годишната си реч за състоянието на страната в новата сграда на парламента, която е построена от азиатския икономически гигант като подарък, предаде Асошиейтед прес. 
Китай финансира и построи внушителната и просторна шестетажна сграда на парламента в Хампдън, на около 18 километра западно от столицата Хараре. Стойността на проекта възлиза на 200 милиона долара, като това е "подарък", който бележи нарастващото влияние на Пекин в бившата британска колония, отбелязва АП.  
Мнангагва говори при откриването на днешното последно заседание на парламента преди изборите, насрочени за следващата година. Досега депутатите заседаваха в сграда във викториански стил от колониално време в центъра на Хараре, но ще се преместят в предградието Хампдън, която властите имат амбицията да превърнат в нова, високотехнологична столица.  
В речта си Мнангагва описа сградата, простираща се на площ от 3,3 хектара, като величествена. По думите му тя е "свидетелство за стратегическото и всеобхватно партньорство и отличните братски отношения" между Зимбабве и Китай. 
Правителството уточни, че днешното събитие не представлява официално откриване на новата сграда и че датата на въпросната церемония ще бъде оповестена по-нататък.
Връзките между Зимбабве и Китай датират от 60-те години на миналия век, когато Пекин помага за обучаването и снабдяването на бойци, които воюват срещу управлението на бялото малцинство. Въпреки това, след като обявява своята независимост през 1980 г., Зимбабве запазва близките си отношения с Великобритания и други западни страни, отбелязва АП. 
От 2003 г. обаче Зимбабве започна търси приятелство и подкрепа от Китай и Русия. Причина за това станаха санкциите, наложени от Запада заради обвинения в нарушения на човешките права и фалшифициране на избори, отправени към бившия президент Робърт Мугабе. Той загуби властта си през 2017 г. и почина две години по-късно. 
Китай има огромен принос за финансирането и реализирането на скъпи инфраструктурни проекти в Зимбабве.  
За разлика от предшественика си Мугабе обаче Мнангагва се стреми да стопли отношенията на южноафриканската страна със Запада. Така например той подаде молба за повторно присъединяване към Общността на нациите - клуб на бивши британски колонии, от който Мугабе изтегли Зимбабве през 2003 г.                    
Мнангагва нарича Зимбабве "всеобщ приятел и ничий враг". Той призова за "безусловно" и "спешно" отменяне на наложените от Запада санкции и приветства поканата, която получи за срещата на върха САЩ – Африка, насрочена за следващия месец. По времето на Мугабе Вашингтон не канеше Зимбабве на този форум.