Председателят на комисията по външна политика на сръбския парламент Борко Стефанович заяви днес, че Сърбия, като страна кандидат за членство в ЕС, трябва спешно да хармонизира външната си политика с ЕС, съобщи белградската агенция Бета.
На пресконференция в парламента той представи предложение за резолюция за хармонизиране на външната политика на Сърбия с ЕС и оцени, че това хармонизиране е в "икономически, политически и държавен интерес" на Сърбия.Той каза, че е внесъл предложението за резолюция на парламентарната комисия по външни работи и обяви, че ще внесе същата резолюция за решение на заседание на сръбския парламент.
 Партията за свобода и справедливост и аз лично вярваме, че Сърбия, като страна кандидат за членство в ЕС, трябва спешно да хармонизира външната си политика с ЕС, защото това е в наш икономически, политически и национален интерес, каза той.
Според него повече от 300 000 души в Сърбия днес работят в компании от страни от ЕС, а повече от 10 000 местни компании изнасят за ЕС.
Той също така напомни, че Сърбия днес е единствената страна, която е кандидат за членство в ЕС, която не е въвела някакъв вид мерки срещу Русия, след като тя нападна Украйна.