Споразумение за реализацията на проекти за подобряване на водната инфраструктура в Северна Македония е подписано днес в Скопие от вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова, министъра на финансите на Република Северна Македония Фатмир Бесими и министъра на околната среда и пространственото планиране на страната Насер Нуредини в присъствието на посланика на ЕС в Скопие Дейвид Гиър.
„Това споразумение е потвърждение за продължаващата подкрепа на ЕИБ за Република Северна Македония, предоставя нови 50 милиона евро пряка финансова подкрепа на правителството, които ще бъдат разпределени между общините в страната. Този проект е част от политиките на правителството на Република Северна Македония за балансирано регионално развитие и се очаква да стимулира развитието на общините в страната чрез инвестиции в комуналната инфраструктура“, е заявил министърът на финансите Фатмир Бесими, според когото това означава подобряване на условията на гражданите, особено в селските райони и доближаване на страната до стандартите на ЕС, съобщават от пресслужбата на министерството на околната среда и пространственото планиране. 
Вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова е подчертала, че предоставените средства представляват стратегическа инвестиция за Северна Македония.
 „Това ще помогне да бъде осигурено финансиране за сектора на водната инфраструктура и ще предоставим на нашите местни партньори дългосрочен финансов източник за изпълнение на техните нужди и устойчиви цели“, е заявила Павлова.
Средствата, осигурени по тази кредитна линия, ще бъдат реализирани чрез Министерството на околната среда и пространственото планиране, а според министър Насер Нуредини, вече е стартирал процесът за уточняване на необходимостта на местните власти, които трябва да осигурят необходимата проектна документация.
Средствата ще бъдат използвани за рехабилитация, модернизация и разширяване на водоснабдителната инфраструктура, инфраструктурата за събиране и пречистване на отпадъчни води, системи за дъждовна канализация и аварийни мерки за защита от наводнения, както и закупуване на специализирано оборудване за поддръжка.