Хоро в центъра на Русе ще отправи послание срещу тормоза у дома на 25 ноември, петък, когато се отбелязва Международният ден за елиминиране на насилието над жени и момичета. Три организации за подпомагане на жертвите на това уродливо явление: „Център Динамика“ и дамските клубове „Зонта Интернешънъл-Русе“ и „Сороптимист Интернешънъл-“Русе“, с подкрепата на Община Русе, Областна дирекция на МВР и Русенския университет ще открият 16-дневната кампания „Отново заедно срещу насилието над жени и момичета“. Зад тях застават и Младежкият Червен кръст, както и известният на всички русенци плувец с кауза Теодор Цветков.
Инициативата цели да даде гласност на проблема с домашното и полово базираното насилие, да привлече медийното, общественото и политическото внимание по темата с фокус върху превенцията и навременната помощ за пострадалите и извършителите на домашно насилие по един нетрадиционен начин.
Кулминацията на първия ден от кампанията ще е хорото на централния площад от 17.30 часа, на което са поканени всички, които искат да отправят послание срещу домашното насилие! С тях ще бъдат и обичани русенски танцови състави „Кукери“, „Нашенци“, „Вито хоро“, които ще поведат хорото.
При лоши метеорологични условия събитието ще се отложи, предупреждават организаторите.            У