За преустройството на кръстовището на първокласния път I-3 Плевен – Козар Белене с общинския път за село Тотлебен е необходим технически проект и в момента се провежда обществена поръчка за изработването му. Съгласно нормативните изисквания, обособяването на допълнителна лента за ляв завой за сeлото не може да бъде реализирано само с промяна на организацията на движение с пътната маркировка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". 
Както БТА писа, днес жители на село Тотлебен излязоха на протест и блокираха с жива верига за кратко участък от главния път София - Русе с искане да бъде направена допълнителна лента при подхода за населеното място. 
От АПИ уточняват, че за да бъдат изпълнени нормативните и технически изисквания за проектиране, е необходимо преустройство на кръстовището с обособяване на лента за ляв завой към с. Тотлебен. Това налага за кръстовището да бъде изработен технически проект, в който да се извършат нужните геодезически измервания и проектантски дейности, съобразно които да се заложат конкретните видове строително-монтажни работи, в съответния им обем. При необходимост от разширяване на първокласното трасе в зоната на кръстовището ще се пристъпи и към процедури за теренно обезпечаване.
През септември тази година Областното пътно управление в Плевен стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на технически проект за ремонт на близо 80 км от път I-3 в участъците Радомирци - Горни Дъбник и Козар Белене – Плевен, в който попада и кръстовището за село Тотлебен, посочват от АПИ. Изработването на проекта за ремонт на отсечката Козар Белене – Плевен включва и преустройство на кръстовището за Тотлебен. Прогнозната стойност на поръчката е 1 587 600 лв. без ДДС. На 24 октомври са отворени постъпилите 13 оферти и в момента тръжната комисия ги разглежда.
През 2020 г. са предприети краткосрочни мерки за подобряване на организацията на движение и повишаване на безопасността в района на кръстовището. Максимално допустимата скорост на движение в зоната на кръстовището е ограничена до 60 км/ч. Монтирани са и пътни знаци за забрана на изпреварването, добавят от АПИ.
От Агенцията призовава шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост в района на кръстовището на път I-3 Бяла - Плевен с пътя за Тотлебен, като стриктно спазват правилата и организацията на движение.