Румънският президент Клаус Йоханис заяви по време на посещение в Латвия днес, че ако до Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември няма сигурност на положителния вот за присъединяването на Румъния към Шенген, е възможно отлагане на това решение с месец или два, предаде Аджерпрес.
"Мисля, че се тиражираше за 8 декември като краен срок, което не е така. 8 декември е първата възможност, когато този въпрос може да бъде обсъден, и нашият интерес е тогава, когато се гласува, да има ясен вот за влизането на Румъния в Шенген. Не е в полза абсолютно на никого да форсираме гласуване, което може да не е с очаквания резултат", заяви Йоханис на съвместна пресконференция с латвийския си колега Егилс Левитс.
"Шансовете на Румъния са относително добри. Имаме добри шансове да бъдем приети в Шегенското пространство, но както казах, няма гаранция за това. Има страни членки на ЕС, които все още имат въпроси за нас, които имат въпроси за Шенгенската система", добави още румънският президент.
Той подчерта, че Румъния е на разположение и е готова да даде отговори на страните, които все още имат въпроси по отношение на Шенген.
"Това са легитимни въпроси и ние сме готови да дадем отговори. Така можем да отговорим например на нидерландските приятели, че Механизмът за сътрудничество и проверка е вдигнат и тази бариера вече на съществува. (...) Всички експерти установиха, че сме много добре подготвени. Нямаме миграционен поток - това за австрийските приятели, а на шведските, които имаха някои въпроси, отнасящи се предимно до полицейското сътрудничество, можем да им кажем, че сме подготвени не само психически, подготвени сме и с хора (...) и е имало и досега програми, които са показали добри резултати", посочи още Йоханис.
Той подчерта, че "ние не само казваме, че Шенгенското пространство ще стане по-сигурно, ако Румъния влезе, ние доказваме това и ще продължим да го доказваме".
Държавният глава добави, че е желателно до Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 декември тези въпроси да получат отговор и да има съгласие.
"Това е вариантът, който ние искаме и това е вариантът, предложен от чешкото председателство, но искам да бъда много ясен: ако поради различни причини не успеем до 8 декември да имаме сигурност, че нещата са съвсем ясни, има възможност това решение да бъде отложено с един месец или с два, докато всички въпроси намерят ясни и коректни отговори и всички бъдат убедени, че ние не само не сме уязвимо място, а бихме били реална полза за Шенгенското пространство", посочи Йоханис.