Източното Средиземноморие, включително Република Кипър, може да бъде алтернативен източник на енергия за нуждите на Европа, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис по време на среща в Берлин с президента на Германия Франк Валтер Щайнмайер, предаде за БТА кипърската агенция КНА.
След срещата на четири очи в двореца Белвю, последва разширен разговор с участието на делегациите на двете страни за актуалната ситуация по кипърския въпрос. Президентът Анастасиадис заяви готовността на кипърската гръцка страна за възобновяване на преговорите, но също така и необходимостта Турция да се въздържа от незаконни действия.
Двамата президенти обсъдиха също развитието на войната в Украйна, както и имиграцията. По отношение на имиграцията, президентът Анастасиадис се позова подробно на социално-икономическите последици, произтичащи от факта, че броят на търсещите убежище в Кипър е еквивалентен на 6% от населението на Република Кипър.
Освен това двамата президенти засегнаха въпроси, свързани с енергетиката. Президентът Анастасиадис подчерта, че Източното Средиземноморие, включително Република Кипър, може да бъде алтернативен източник на енергия за Европа.
(Новина, избрана от кипърската агенция КНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)