Над 300 сгради са засегнати от земетресението с магнитуд 5,9 в Турция. Това съобщи пред журналисти днес турският министър околната среда, градоустройството и изменението на климата Мурат Курум, цитиран от Анадолската агенция.
Турския министър на здравеопазването Фахреттин Коджа уточни, че броят на пострадалите от труса в окръг Дюздже, Северозападна Турция, по последни данни е нараснал до 80 души. От тях 23 са хоспитализирани.
По-рано днес от правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) съобщиха за един загинал човек при земетресението.
"Планира се щетите от земетресението да бъдат изчислени в рамките на два дни. Към днешна дата е установено, че са нанесени щети на 321 сгради, 13 от които са сериозни", каза Курум.
Според него до тази вечер 95 процента от сградите в област Дюздже, където е епицентърът на земетресението, ще бъдат снабдени с електричество. Местните власти по-рано съобщиха, че периодично ще изключват захранването по време на работа по проучването на засегнатите сгради.
Земетресението с магнитуд 5,9 бе регистрирано днес в 04:08 часа местно време. Епицентърът бе в окръг Дюздже, на 190 км от Истанбул. Дълбочината на труса е била 6,81.