Окръжен съд – Разград призна за виновна 32-годишна жена, която по непредпазливост причинила смъртта на жена в инцидент на пътя, съобщиха от пресцентъра на съда.
БТА припомня, че инцидентът стана на 28 декември 2021 година. Малко след 17:00 часа в този ден подсъдимата шофирала лек автомобил „БМВ“ по бул. „Априлско въстание“ в посока от Автогарата към с. Гецово. В този момент на пешеходната пътека тип „Зебра“ пред сградата на бившия АПК, без да спази светлинната сигнализация на светофара, възрастна жена предприела пресичане на червен светофар. Младата жена, въпреки че намалила скоростта, не успяла да спре и блъснала с автомобила си пешеходката. Извикана била Спешна помощ, но независимо от осъщественото лечение, жената починала на следващия ден вследствие на нанесените травми.
Присъдата е произнесена в деня на разпоредителното заседание, след като защитата на подсъдимата е поискала от съда делото да бъде разгледано по особените правила – в съкратено съдебно следствие. Подсъдимата е признала изцяло вината си, фактите и обстоятелствата, изложени в обвинителния акт. Според съда 32-годишната жена е нарушила разпоредби на Закона за движение по пътищата, според които като водач на МПС не изпълнила задължението си да контролира непрекъснато пътното превозно средство, което управлява, и не изпълнила задължението си да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението, в резултат на което по непредпазливост причинила смъртта на 70-годишната жена. Като смекчаващи вината обстоятелства са отчетени чистото ѝ съдебно минало и съпричиняване на вредоносния резултат от пострадалата.
За извършеното престъпление Окръжен съд – Разград наложи на Ю. Ф. наказание от две година „лишаване от свобода“, изтърпяването на което отложи за изпитателен срок от три години. Тя е лишена и от право да управлява моторно превозно средство за срок от две години.