Четиристотин нови високоговорителя бяха инсталирани в афганистанската столица Кабул в опит да се насърчат вярващите да посещават молитвите, предаде Франс прес, като се позова на информация от днес на талибанското правителство.
"При предишното управление високоговорителите бяха премахнати и жителите нямаха възможност да чуят азан (призива за молитва към мюсюлманите)", написаха от министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока в "Туитър". В изявлението се уточнява, че 400 високоговорителя са били поставени в различни квартали на Кабул с цел "хората да могат да чуят азан по едно и също време".
Министерството обяви също, че стотици празни магазинчета и други изоставени помещения са били превърнати в джамии, за да може жителите да се молят заедно.
След завръщането си на власт в Афганистан през август 2021 г. талибаните наложиха строго тълкуване на ислямските религиозни закони и постепенно въвеждат все по-стриктни ограничения, особено по отношение правата и свободите на жените.
Средните училища за млади жени бяха затворени, а служителките на повечето обществени длъжности бяха освободени или изпратени изпратени вкъщи с минимално заплащане. На жените също беше забранено да се разхождат сами по улиците и трябва да спазват стриктни правила за облекло и забулване. Този месец им беше забранено да посещават парковете, градините, залите за тренировки и обществените бани в Кабул.
В началото на месеца върховният талибански лидер Хайбатула Ахундзада заповяда на съдиите да прилагат всички разпоредби на шериата (ислямския закон), сред които са публичните екзекуции, убиването с камъни и ампутирането на крайници за кражба.
Днес местни медии съобщиха, че министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока е наредило магазините в някои квартали на столицата да остават затворени по време на най-важната седмична молитва в петък.
Молитвата е един от петте стълба на исляма и въпреки че мюсюлманите могат да я изпълняват в домовете си, колективното ѝ практикуване се счита за най-голямо достойнство, което ще бъде възнаградено.