Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) очаква икономически спад и трайно висока инфлация в страната през идните месеци, предаде ДПА.
"Въпреки изненадващия икономически растеж през лятното тримесечие все още може да се очаква настъпването на рецесия през зимното полугодие", посочва Бундесбанк в месечния си доклад, публикуван днес.
"Инфлацията може да остане двуцифрено число и след края на годината", се казва в доклада. В него се посочва, че облекченията, които държавата предоставя, за да бъдат намалени високите сметки на гражданите за природен газ през декември, ще намалят тежестта, която изпитват потребителите. Все още обаче не е ясно до каква степен това ще бъде отразено в официалните изчисления на цените, а оттам - и на темпа на инфлация.
Инфлацията в Германия се повиши до 10,4 процента на годишна основа през октомври, припомня ДПА.
Бундесбанк отчита увеличен риск от настъпването на "верижен ефект" - ако инфлацията стане причина да бъдат договорени споразумения за увеличаване на заплатите и оттам на разходите за трудови възнаграждения, то това може да стимулира нейното допълнително повишение.  
Икономическият растеж в Германия се забавя поради несигурността по отношение на енергийните доставки и високите цени на енергията, наред с други фактори, според икономисти.