Руски ракетни удари по енергийната инфраструктура на Украйна доведоха до прекъсване на електрозахранването в половин Молдова, съобщи Ройтерс, като цитира молдовския вицепремиер и министър на инфраструктурата Андрей Спину.
"Масово прекъсване на електрозахранването в Молдова след днешната руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна", написа Спину в "Туитър".
Според журналист от Ройтерс електрозахранването в столицата Кишинев вече е възстановено.
Спирания на тока имаше и в Приднестровието, предаде още Ройтерс, като се позова на сепаратистките власти в подкрепяната от Москва молдовска област.
Електрозахранването в регионалната столица Тираспол вече е възстановено.
В отделна публикация в "Телеграм" Спину сравни ситуацията с тази от 15 ноември, когато токът в Молдова също спря след руски ракетни удари.
Бившата съветска република е една от най-бедните държави в Европа и е приела най-голям брой украински бежанци на глава от населението. Страната има обща граница с Украйна и е свързана с нейната електропреносна мрежа, отбелязва Ройтерс.
Компанията доставчик на електроенергия в южната и централната част на страната, както и молдовската полиция, помолиха хората да запазят спокойствие и да вземат предпазни мерки.