Шестима членове на старозагорското Туристическо дружество „Сърнена гора“ се завърнаха от успешна експедиция до един от определяните от специалисти като един от най-красивите върхове на света – Ама Даблам, висок 6 812 метра. Това съобщи в пресклуба на БТА ръководителят на експедицията Жеко Вътев. С него в приключението са се впуснали още Стефан Вътев, Нели Йорданова, Ивелина Божкова, Калин Иванов и Цветан Христов. 
"Идеята за похода до Ама Даблам се роди преди около 3 години и съм горд, че успяхме да се изкачим сами, без да ползваме шерпи. Бяхме впечатлени от базовия лагер, намиращ се на 4600 метра. Там има изградено цяло градче от палатки", разказа още Жеко Вътев. От думите му стана ясно, че най-големи трудност старозагорските алпинисти са усетили в последния ден на изкачването, когато са тръгнали към покоряване на върха. 
Експедицията до връх Ама Даблам е продължила в рамките на месец -от 14 октомври до 14 ноември, и е била финансирана изцяло с лични средства на участниците.
Жеко Вътев загатна, че има за цел да бъде покорен някой от около 400-те неизкачени върхове в Непал, като да бъде именуван на някое от имената, с които е бил през годините град Стара Загора.