Областно учение за реакция при тежко пътнотранспортно произшествие се състоя днес на територията на летището край Стара Загора.
На мястото беше инсценирана верижна катастрофа, случила се на автомагистрала по време на гъста мъгла. В  инсценировката участваха цистерна, превозваща опасни вещества, четири леки автомобила и микробус с пътници, запалил се по време на инцидента. Учението започна след получен сигнал на спешния телефон 112, който беше препратен веднага до компетентните институции. При сблъсъка между превозните средства микробусът се запали, а от цистерната започна да изтича гориво. Конструкцията на единия от леките автомобили бе сериозно огъната и се наложи разрязването му, за да бъдат извадени пострадалите пътници.
Учението беше разделено на четири оперативни участъка. В първия пожарникари демонстрираха тампониране на цистерната с гориво и ограничаване на разлива. 
В обособен встрани от мястото на катастрофата триаж медици оказваха помощ на пострадалите пътници от микробуса и от тежко ударената лека кола. В триажния участък работиха и психолози, които се погрижиха за изпадналите в шок участници в катастрофата.
В същото време пътни полицаи поставиха на магистралата съответните предупредителни знаци и отклоняваха движението по обходни маршрути.
"Важно е да се знае, че област Стара Загора е областта с най-много магистрали като километри. Ние сме единствената област с две магистрали - АМ „Марица“ и АМ „Тракия“. Такова занятие е много полезно и, след като направим анализ, се надявам да надградим нашите умения. Лично аз съм доволен от коректните действия и от спазването на мерките за безопасност, защото е най-важно никой от хората, които помагат, да не пострадат", каза след учението комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН в Стара Загора.
След приключването на занятието областният управител Иван Чолаков заяви, че учения като това са от изключителна важност, защото показват нивото на подготовка на отговорните институции за реакция в екстремни условия и координацията между тях. Чолаков определи учението като успешно и много добре подготвено. В него участваха повече от 60 служители на различни служби сред които Областната дирекция на МВР, Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Центърът за спешна медицинска помощ, Областното пътно управление, Регионалната здравна инспекция, Българският Червен кръст и доброволци от формированието към Община Стара Загора.