Цената на най-известната дигитална валута биткойн се оттласна от достигнатия вчера двугодишен минимум, като днес се повиши с около 5 на сто макар инвеститорите да остават предпазливи относно възможно разпространение на негативни ефекти в сектора заради срива на на криптоборсата Еф Ти Екс (FTX), информира Си Ен Би Си.
Стойността на най-голямата по паричен обем дигитална валута в света се повиши с над 5 на сто, търгувайки се за 16 497,19 долара за един биткойн към 10:34 часа бълг. време, въпреки че следобед към 15:10 часа бълг. време леко отслабна до 16 489,63 долара за един биткойн.
Въпреки днешния скок на биткойна на пазара все още не се забелязват "бичи" настроения (на повишаване на цената на активите - бел. ред.). Възможно е да последва "мечи" отскок (тенденция на спад на котировките - бел. ред,), при достигане на ниво на съпротива от 17 000 долара, преди по-нататъшен спад, до около 14 000 долара за биткойн, посочва Виджай Айяр, вицепрезидент за корпоративното развитие и международните връзки на криптоплатформата "Луно" (Luno). 
В същото време цената на етера – втората най-популярна криптовалутата - също скочи днес, търгувайки се с над 7 на сто нагоре, до 1161,89 долара за един етер към 10:42 часа бълг. време. Следобед стойността й нарасна до над 1164 долара за етер.
Пазарите за крипто активи остават нестабилни след краха на Еф Ти Екс, фалиралата дигитална борса на стойност 32 милиарда долара, която бе една от най-големите в света.
Инвеститорите се притесняват, че последиците от фалита на Еф Ти Екс могат да се разпрострат, и търсят признаци за проблеми и при други компании или юридически лица, които може да са имали досег с криптоборсата, основана от американеца Сам Банкман-Фрайд.
Еф Ти Екс вероятно има повече от 1 милион кредитори. Само 50-те й най-големи необезпечени вземания са за 3,1 милиарда долара. Въпреки това различните дружества на Еф Ти Екс по целия свят са имали кешови наличности от само около 1,24 милиарда долара към 20 ноември, разкрива съдебна документация по случая, публикувана вчера.