Президентите на Сърбия и Азербайджан Александър Вучич и Илхам Алиев заявиха днес в Белград, че двете страни са свързани с приятелство и стратегическо партньорство, съобщи Танюг.
 Вучич и Алиев, който е на официално посещение в Сърбия, обсъдиха важни теми, включително сътрудничеството в областта на енергетиката и задълбочаването на партньорството.
Подписани бяха седем двустранни документа. Сред тях е документ за създаване на Съвет за стратегическо партньорство.
Азербайджан е надежден партньор на Сърбия и двете страни твърдо защитават териториалната цялост и се подкрепят взаимно в международните организации, каза Вучич.
Взаимната подкрепа за териториалната цялост и суверенитет е ясна и няма да се промени в бъдеще, заяви Алиев и допълни: "Нашето приятелство ще бъде вечно“.
Държавният глава на Азербайджан заяви, че подписаните документи представляват правната основа на отношенията между двете страни.
Ние сме стратегически партньори в истинския смисъл на думата, като се има предвид, че си сътрудничим успешно в много области и има стратегически цели за нашето сътрудничество, каза Алиев.
Той посочи, че Азербайджан разполага с богати газови ресурси, които, според него, играят важна роля за енергийната сигурност на много страни.
И нашата роля ще расте и ще си сътрудничим на първо място с приятелски страни, не само в енергетиката, но във всички области, каза Алиев.
Сръбският държавен глава заяви, че е обсъдил с азербайджанския си колега всички важни въпроси, включително сътрудничеството в областта на енергетиката, като подчерта, че днешните споразумения издигат сътрудничеството между двете страни на ново ниво.
Говорихме за всички важни неща, как да си сътрудничим в областта на енергетиката, защото Азербайджан е суперсила в производството и износа на газ, каза Вучич.
Президентът добави, че се работи за изграждане на интерконектор между Сърбия и България, за да може да се осигури значително количество газ от Баку.
Вучич каза още, че днес са подписани важни споразумения и добави, че в рамките на следващите 20 дни ще отиде на неофициално, но работно посещение в Баку с няколко министри.