С 11 гласа "за" парламентарната комисия по отбрана подкрепи Законопроекта за ратифициране на Международен договор „Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за Българските военновъздушни сили“. Един народен представител гласува "против", а един "въздържал се". 
България не бива да остава само с първите осем самолета F-16, отбеляза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред народните представители.
Комисията подкрепи и Международен договор „Многофункционална система за разпределение на информация – Съвместна тактическа радиосистема и свързана с нея поддръжка и оборудване“.
След влизането в сила на закона за ратификация на договорите министърът на външните работи трябва да уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури по влизането им в сила, се посочва в законопроекта. 
Днес парламентът одобри законопроект за ратификация на две споразумения, свързани с доставката на осем самолета F-16 Block 70 и оборудване за тях. Изтребителите F-16 за България са в процес на производство, съобщиха от компанията производител "Локхийд Мартин" в понеделник.