Депутатите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ влязоха в спор за необходимостта от създаване на временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation. Предложението на Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС бе подкрепено единодушно в пленарна зала. Прието бе комисията да се състои от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Тя ще работи един месец и трябва да изготви доклад какви факти и обстоятелства е установила.
В хода на дебата, продължил три часа, от „Продължаваме Промяната“ (ПП) упрекнаха ГЕРБ-СДС, че отклоняват вниманието от съществения проблем - ще бъде ли съставено правителство с първия мандат. От ГЕРБ-СДС цитираха служебния министър на енергетиката и заявиха, че меморандумът не е прекратен. 
Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС и Искрен Митев от ПП си размениха послания чрез плакати от трибуната на парламента. Трифонова настоя, че меморандумът не е прекратен, защото има един подпис, а за прекратяването му са нужни два. Искрен Митев от ПП отговори с надпис „Спекулация“.
Създаването на такава комисия ще бъде напълно излишно. Меморандумът е прекратен с официално писмо на правителството. Всякакви такива обвинения са безспорна спекулация, посочи депутатът. Той упрекна представителите на ГЕРБ-СДС в спекулативни действия и настоя, че това не е истинската тема. Истинската тема е защо ГЕРБ е неспособна да управлява България, каза Митев. 
Нали сте честните, младите, умните, обърна се Трифонова към депутатите от „Продължаваме Промяната“, след което настоя, че те са тези, които най-много следва да искат създаването на тази комисия. Тя заяви, че очаква от тях пълна подкрепа за тази комисия. 
Настимир Ананиев от ПП в реплика посочи, че всъщност от ГЕРБ-СДС се опитват да хвърлят една „димка в обществото“. Депутатът попита защо няма правителство на ГЕРБ и заяви, че от ПП ще подкрепят създаването на тази комисия. Вместо да хвърляме димки за въпроси, които са затворени, нека говорим за невъзможността на ГЕРБ да управлява хаоса, който създаде, заяви депутатът. 
Жечо Станков от ГЕРБ-СДС обърна внимание, че изпълнението на меморандума е обвързано със заложеното в Плана за възстановяване и устойчивост. Поет е ясен ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия и то към 1 януари 2025 г., отбеляза депутатът.
От ПП му отговориха, че подобна теза е несъстоятелна.
Цончо Ганев от „Възраждане“ припомни края на управлението на СДС с министър-председател Иван Костов и перифразира реплика на президента (1997-2002) Петър Стоянов - „Иване, кажи си!“ като апелира с „Асене и Киро, кажете си“. Според депутата от „Възраждане“ тази комисия е изключително важна, за да не се крият документи и да не се бяга от отговорност.
Делян Добрев от ГЕРБ-СДС посочи, че комисията е необходима, защото без никаква съгласувателна процедура, без да бъде спазен правилника, нито на Министерство на енергетиката, нито на Министерския съвет, едни хора са се озовавали в Гранитна зала на Министерски съвет и са подписали документ, даден от някой. Той отбеляза, че това е документ, в който е заложена цялата енергетика на България. По думите му е твърде вероятно този документ да е използван за измами на инвеститори.