Процедурите за кандидатстване по новите европейски програми ще бъдат доста по-опростени. Ще бъде увеличена и възможността да се реагира при нововъзникващи проблеми. Хармонизират се и правилата, и документите за всички фондове, които финансират програмите, каза за БТА управителят на Областния информационен център (ОИЦ) в Ямбол Деница Цонева.
До момента са одобрени седем от програмите, но очакваме всеки момент да бъдат одобрени и останалите три от Европейската комисия. България ще разполага с 13 милиарда евро в този програмен период, като от тях над десет млрд. е участието на Европейския съюз (ЕС), а над два млрд. е националното финансиране, допълни експертът.
"Очакваме интерес, тъй като програмите са много разнообразни – за бизнеса, за образованието, много пари са заделени също за иновации и научни изследвания, както и по програмата за околна среда, която продължава своята насоченост за по-зелена и нисковъглеродна Европа", каза още Цонева.
ОИЦ - Ямбол ще представи десетте нови европейски програми за периода 2021 – 2027 година. Информационната среща ще се състои на 30 ноември, от 10:30 часа в офиса им на ул. „Търговска“ 34. Събитието ще бъде в хибриден формат и може да се проследи онлайн в платформата Webex.
Инициативата е част от общата кампания на мрежата от Областни информационни центрове за популяризиране на кохезионната политика на ЕС в България, която се провежда в периода 14 ноември – 16 декември 2022 година.