Художникът Стефан Кулев показва най-новите си живописни творби в Зала „Ателие“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” в родния си град Варна. Откриването на изложбата е днес в 18:00 ч.
Колекцията на Кулев включва 16 платна, рисувани в последните няколко месеца специално за експозицията. Те са изпълнени със смесена техника акрил, масло и пигменти, информират от галерията.
Художникът се потапя изцяло в света на абстрактната живопис, в която казва, че го привлича усещането за абсолютната свобода и при създаването, и при възприятието. Той не тръгва към картината с предварително зададена тема, но го вълнува състоянието на природата и усещането за нея привечер. Разкрива, че всеки ден е близо до морето, разхожда се и рисува това, което е наоколо. Любими са му преходните часове, в които намира вълнуващи моменти, истински стойности и някаква мистика, споделя още авторът.
Голяма част от работите в новата му изложба имат морски полъх и носят заглавия „Мираж”, „Южен залив”, „Краят на нощта”, „Привечер”. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по програма „Творчески стипендии", информират от галерията.
Изложбата на Стефан Кулев ще остане експонирана до 11 декември.
Авторът е роден през 1974 г. във Варна, завършил е графика във Великотърновския университет. От 2001 г. участва в международни форуми на графиката. Има номинации за живопис от Националната изложба „Приятели на морето“ в Бургас през 2020 г. и 2022 г.