Аукционната къща "Кристис" обяви, че анулира спорна продажба на скелет на тиранозавър рекс в Хонконг, предаде АФП.
Собственикът е решил да го даде под наем на музей.
Скелетът, който е с тегло от 1400 килограма и е наречен "Шен", трябваше да бъде включен в търг в петък. От "Кристис" обаче не посочват нито приблизителна цена за експоната, нито пък самоличността на продавача. 
"Собственикът реши да предостави екземпляра под наем на музей", се казва в съобщение на аукционната къща.
Палеонтолози разкритикуваха продажбата, а освен това се появиха и съмнения относно автентичността на скелета.
Шен, който е висок 4,6 метра и дълъг 12 метра, е бил възрастен мъжки екземпляр, живял преди приблизително 67 милиона години. Открит е през 2020 г. в американския щат Монтана.
Според в. "Ню Йорк таймс" в документите за продажба не се посочва ясно, че Шен е частично реконструиран с помощта на реплики на кости от друг динозавър. Все пак са забелязани прилики между черепа на Шен и този на Стан, друг тиранозавър, продаден на търг през 2020 г. от "Кристис" за 31,8 милиона щатски долара. 
Собственикът на правата върху интелектуалната собственост на Стан - Институтът за геоложки изследвания "Блек Хилс", разкри, че притежателят на Шен е закупил от него реплики на скелета на динозавъра.
Специалисти казват, че изключително рядко се случва скелет на динозавър да бъде открит цял. Тиранозавърът има общо около 380 кости, но според "Кристис" само 80 от тези на Шен са оригинални.
Предложеният за продажба Шен беше наречен "лоша новина за науката" от Стив Брусат, палеонтолог от университета в Единбург, въпреки уверенията на аукционната къща, че целият скелет е бил заснет триизмерно и е предоставено научно изследване.
"Тъжно е, че динозаврите се превръщат в колекционерски играчки за олигархичната класа", оплака се пред АФП Брусат.