Институцията, която регулира медийния пазар във Великобритания, е решила да не разследва 81 оплаквания, подадени срещу в. "Дейли мейл" за лъжливия материал от края на 2013 г., в който пишеше за инвазия на румънци и българи на Острова.
Това съобщава букурещкият вестник "Гъндул" - румънското издание, което опроверга точка по точка твърденията в публикацията на британския таблоид.
Макар че "Дейли мейл" частично призна лъжите в своя материал, институцията, която трябваше да разследва случая, е отхвърлила сезирането, като се е позовала на технически проблеми на сигналите, посочва в. "Гъндул".
Румънският вестник и бившият разследващ репортер на Би Би Си Джон Данциг провериха всеки ред от публикацията на "Дейли мейл" в края на миналата година, в която се твърдеше, че Великобритания ще бъде залята от румънци и българи след отпадането на ограниченията на трудовия пазар.
Подадените 81 жалби до комисия, която се занимава с тези въпроси, са отхвърлени, става ясно от доклад за дейността на комисията през януари, пише румънското издание.
"Гъндул" посочва, че сред членовете на въпросната комисия са журналисти от "Дейли мейл".
Институцията, регулираща медийния пазар във Великобритания, не може да налага глоби, но решенията му имат тежест във вестникарските среди, тъй като е ръководен от представители на големите британски издатели.
Тези, които нарушават приетия от повечето издания етичен кодекс, са принудени да публикуват извинения, а редакторите им понякога могат да бъдат уволнени от своя работодател.
Румънското издание отбелязва, че "Дейли мейл“ е най-четеният в света онлайн вестник.
В рубриката си "Обяснения и корекции" британският таблоид посочил, че "било доведено до знанието му", че реалността в Румъния и България е различна от описаната в материала, който обявява инвазия на работници от Източна Европа в Обединеното кралство след 1 януари 2014 г.
"Щастливи сме да изясним, че някои от допълнителните полети (от Румъния и България към Обединеното кралство, за които вестникът твърдеше, че са със 100 процента повече, отколкото преди "преселението") са били въведени преди 1 януари", писал "Дейли мейл".
Вестникът не е поел вината, а е посочил с пръст своите репортери.
Освен това "Дейли мейл" не е премахнал от сайта си лъжливия материал, нито го е променил, отбелязва румънският "Гъндул" и напомня, че въпросният текст е отварян 58 000 пъти.