Кремъл изрази днес тревогата във връзка със сигурността на Запорожката АЕЦ, предаде Ройтерс.  Според Москва украинските сили обстрелват атомната централа и световните сили трябва да накарат Киев да сложи край на тези атаки.
Запорожката АЕЦ, която е под контрола на руските сили, вчера бе обстрелвана. Русия и Украйна взаимно се обвиняват в това. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) разкритикува обстрела и заяви, че подобни атаки създават риск от катастрофа.
"Това няма как да не ни тревожи. Призоваваме всички страни по света да упражнят влиянието си, така че украинските въоръжени сили да спрат да правят това", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Украйна твърди, че Русия обстрелва централата.
В отговор на журналистически въпрос дали Москва планира нови мобилизационни мероприятия, Песков заяви, че понастоящем в Кремъл това не се обсъжда.
Русия ще "изправи пред правосъдието" хората, виновни за екзекуциите на руски войници в Украйна, каза още Песков. Русия заяви миналата седмица, че украински войници са екзекутирали над 10 руски военнопленници, като обвини по този начин Киев в извършването на военни престъпления, а Запада - че игнорира тези престъпления. Досега Киев не е реагирал на тези обвинения. По-рано Украйна заяви, че ще разследва твърденията за подобен тип провинения на свои военни.