Варненското орхидеено общество включва активно в програмата си тематични работилници за възрастни и деца, както и арт терапии с орхидеи. Това съобщи за БТА Искра Сотирова от организацията. Последното занимание е привлякло много желаещи, затова се планира тези срещи да продължат и догодина. Терапията се състои в аранжиране на цветята и споделяне на преживяването, което е различно за всеки, сподели тя. 
Първото орхидеено общество в България е основано преди седем години във Варна и е единствената организация у нас, която се занимава с популяризиране, познание и изкуство за орхидеите, припомни Сотирова. В момента в него членуват петнадесет души, като има и българи от чужбина, притежаващи изключително впечатляващи видове. Клубът има страница във Фейсбук и поддържа канал в Ютюб, в който се излъчват подготвени от специалисти видеа за отглеждането на растенията и видовото им разнообразие. Според нея експертите, които могат да изнасят лекции у нас, са само няколко. Единият е Крум Сотиров, който има голям опит в отглеждането на цветята и международно признание в САЩ и Канада. Другият е доц. Антоанета Петрова, бивш директор на Ботаническата градина при БАН. Има и няколко специалисти по български диви орхидеи, от които са описани 68 вида, каза Сотирова. 
От варненската организация са провеждали заснемане на такива цветя сред природата в Природен парк „Златни пясъци“. В района ги има още на Шуменското плато и край Невша. Цъфтят от май до август с богати пищни цветове главно в розово и лилаво, разказа Сотирова, но подчерта, че дивите растения не могат да се пресадят в градинка, защото имат много сложен метаболизъм и няма да виреят другаде, освен това повечето видове са защитени. Грудки за отглеждане в двор предлагат някои градински центрове, а орхидеите, които се продават в саксии, са специално хибридизирани видове, които са трайни и устойчиви, коментира специалистът. 
По думите ѝ в България има хора, които се занимават с колекционерски видове, изискващи повече познания и специални грижи и не се продават по магазините и от най-разпространените сайтове. Тя добави, че като цяло отглеждането им у нас няма традиции, за разлика от страните в Западна Европа, Австралия и особено САЩ, където има над 50 орхидеени общества. Сотирова изтъкна, че допреди стотина години тези цветя са били привилегия само на много богати колекционери в Англия, Нидерландия, Белгия. За адаптацията им до стайни растения имат принос производителите в Тайланд, каза тя. 
Връзката на човека с орхидеите датира от седем хиляди години, за което има документирани свидетелства, сподели още специалистът. Първият най-известен вид е „Ванилия“, но тя не може да се отглежда в домашни условия. Поетите и императорите задължително са притежавали орхидеи, а името е дадено от бащата на ботаниката Теофраст. 
Искра Сотирова документира красотата на различни видове орхидеи и показва експозиция с двадесет и пет фотографии, правени в продължение на няколко години в специализираната оранжерия „Орхидария“ във Варна. „Постарала съм се да включа различни видове - безлистни, японски, земни, епифити, миниатюри, а и няколко от по-масовите. Желанието ми е да вдигнем очи и да видим красотата около нас“, казва авторката, която е възпяла орхидеите и в стихотворения. Изложбата може да се види до 2 декември в Зона „Нира Арт“.