Новите германски плаващи терминали за втечнен природен газ ще струват на правителството най-малко 3,5 милиарда евро (3,6 милиарда долара) над планирания разход или повече от два пъти от първоначално отделените средства за проекта – около 2,94 милиарда евро. Така необходимите за изграждане на плаващите съоръжения средства достигат общо 6,56 милиарда евро, съобщи германското икономическо министерство, цитирано от ДПА.
Освен това догодина ще бъдат предоставени допълнителни средства за проекта, посочват експертите на министерството, като обясняват, че "това увеличение беше необходимо във втория етап (от изграждането на терминалите – бел. р.) заради динамично развиващата се ситуация".
"Междувременно беше възможно да се определят допълнителни разходи и да се конкретизират първоначално прогнозираните разходи в обширни консултации с множество заинтересовани страни", пише още в изявление на Федералното министерство на икономиката.
Допълнителните разходи бяха "директно използвани за финансиране на проекти, които са от съществено значение за енергийната сигурност на Германия през идните зими".
Германия зависи от доставките на ВПГ, транспортиран по море, за да успее да замени руското тръбно синьо гориво, след като то драстично намаля в следствие на последиците от войната в Украйна. За тази цел страната изгражда няколко нови плаващи инсталации за съхранение и регазификация на ВПГ.
Първоначално в тазгодишния германски бюджет за терминалите бяха предвидени 2,94 милиарда евро. Това включваше и оперативни разходи, и разходи за допълнителни инфраструктурни проекти.
Други 738 милиона евро са отпуснати от държавната инвестиционна банка Ка еф Ве (KfW) за изграждане на стационарен терминал в Брунсбютел - на брега на Северно море.