В "пощата на доброто" са получени общо 12 номинации за годишните награди “Добрият Самарянин 2022“, организирани от сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Десет от тях са отговаряли на критериите за удостояване с приза и ще се борят за отличието. Това съобщи за БТА Мария Данева, координатор „Публични инициативи“ и Самарянска доброволческа служба. Наградата ще бъде връчена за 12-и път на добротворец или организация, помогнали на човек в нужда, допълни още Данева.
Както БТА писа, първият, номиниран за наградите за 2022 г., е Ивайло Георгиев, треньор на Спортен клуб "Атила" и председател на Сдружение "Боен клуб Берое” - Стара Загора. За приза ще се бори и доброволката Моника Маринова. Сред номинираните са и треньори по плуване от Спортен клуб по плуване “Траяна“ Теодора Петкова и Виктория Колева и старозагорците Антония Арабаджиева и Антония Петкова, подкрепили семейства от наводнените карловски села. За посмъртно удостояване с приза беше предложен и добротворецът Георги Ханзъров, подкрепял хора, бягащи от войната.
За „самарянин“ на 2022 година ще се борят още учениците от 12“А” клас при Профилирана природоматематическа гимназия “Гео Милев” - Тодор Христов, Мирослав Минчев, Иван Андонов, Димитър Димитров, Йордан Радуков, Денислав Динев, Кристиян Тошев, Ивайло Илиев, Никола Попов и Николай Атанасов, намерили и върнали портмоне с голяма сума пари на собственика. Номинацията е направена от директора на училището Мариета Петрова и екипа на гимназията.
Седмото предложение е за младежката секция на Туристическо дружество “Сърнена гора” в лицето на Иван Тодоров, Димитър Желев, Стефан Тодоров, Нона Стойчева, Кръстина Петрова, Константин Николов, Александър Русанин, Теодор Пенев, Преслава Делчева, Ралица Дончева, Анилина Димитрова, Пресиян Кадънков и Ивана Динева, оказали помощ на засегнатите от наводнението през септември в село Каравелово. Номинацията е получена от Антония Петкова.
Сред кандидатите за удостояване са и Рут-Констанс Койнарска, помогнала на млада жена, която в следствие на пътен инцидент губи крака си. Доброволката организира дарителска кампания “С Диди съм… за крачка напред! За набиране на средства за лечение и рехабилитация на пострадала. Номинацията е дело на майката на Диди- Славея Илиева.
Деветият номиниран е Марина Димитрова, доброволка, осмелила се да се включи в борбата с КОВИД-19, избирайки да бъде санитар в отделение, в което попадат тежко заболели. Номинацията е направена от Иванка Колева, пациент на отделението.
Последният, който ще се бори за отличието, е председателят на Сдружение „Истината за Стара Загора“ и общественик Янко Янков. Той е номиниран от Теодора Иванова за организиране на инициативи в помощ на нуждаещи се.
Предложения за номинациите за годишните награди бяха приемани до края на миналата седмица. Церемонията за тазгодишните отличия ще се проведе на 5 декември, понеделник, от 19:00 часа, в концертната зала на Държавна опера - Стара Загора, каза още Мария Данева.