Научният съвет на Националния парк Мачински планини реши да въведе повторно вълците на територията на парка и да удвои строго защитените зони, като същевременно забрани човешката дейност на площ от около 75% от парка, предаде за БТА агенция Аджерпрес.
Генералният директор на администрацията на парка Виорел Роска разказа, че решението за повторно въвеждане на вълка - вид, защитен навсякъде в Европа - в парка е взето след оценка, представена от румънски и нидерландски специалисти от фондацията Rewilding Europe, и заедно с този вид екземпляри от ще бъдат въведени също благороден елен и елен лопатар.
„Въвежда се глутница от пет или шест вълка, която трябва да включва алфа женска, която ще избере алфа мъжкия. Ще има постоянно наблюдение, за да се види дали отделеното пространство и местната фауна предоставят достатъчно място за ключовия вид, вълка. За да се случи това, ще трябва не само да доведем вълка, но и да внимаваме с конкурентите, а чакалът е основният конкурент. Нашето желание е не да го елиминираме, а да възпрем инстинкта му за размножаване, така че вълците да държат контрол над района", каза Роска.
Вълците ще бъдат внесени от района на Вранча и ще бъдат наблюдавани две години.
С над 3450 вида флора и фауна, но също и с важни зони на степна растителност, Националният парк Мачински планини, обявен за биосферен резерват през 1998 г., е единствената зона в Европейския съюз, където степната екосистема се среща със субсредиземноморски и с балкански гори. Мачинските планини са най-старите планини в Румъния.
(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)