Жителите на Маджарово и общината са принудени да пътуват около 100 километра до Харманли и обратно, за да си набавят при необходимост и най-простото лекарство. Ако нямат личен транспорт, разстоянието се увеличава на 130 километра в двете посоки до Хасково. Това съобщи за БТА след заседание на Областната комисия по изработването на аптечна карта на област Хасково секретарят на община Маджарово, която е с население около 2000 души, Татяна Стоянова.
Тя е поставила на заседанието въпроса, че Маджарово е отдалечена и планинска община и е единствената в региона без аптека, макар да има право. Стоянова изтъкна, че населението в района е застаряващо, а местното самоуправление е готово да съдейства за решаването на проблема - с осигуряване на помещение например.
Целта на изготвянето на Областната аптечна карта е да заснеме актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности и да се идентифицира необходимостта от разкриването на нови аптеки, както и да се определи броят на магистър-фармацевтите в област Хасково за нуждите на осъществяваната дейност, казаха от пресцентъра на държавната администрация. В областта са налични 60 обекта за продажба на медикаменти, от които 47 осъществяват дейности въз основа на сключени със Здравна каса договори, обясни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимира Тананова. Магистър-фармацевтите в аптеките в региона са 113, а 90 са помощник-фармацевтите.