Сто и двайсет годишен юбилей чества днес първият български цивилен оркестър - духовият оркестър в Перник. Това съобщи за БТА диригентът на състава маестро Трифон Трифонов. Формацията - пионер на гражданското оркестрово дело в България, днес е начело на всички тържествени дефилета в Перник, неделима част от културния живот в общината.
Оркестърът е направил първите си стъпки 28 години преди Перник да бъде обявен за град. Двама шлосери, двама кондуктори, железничар, машинист, майстор-ковач, магазинер, техник и завеждащият "Паркове и градини" в "Мини Перник" положили основите на първия състав. На 30 декември 1901 г. съставът изнася първия си концерт в салона на минната дирекция в село Перник.
Официално се смята, че оркестърът започва да функционира като постоянен от април 1902 г., когато музикантите са назначени на трудови договори. Първите инструменти на оркестрантите са съхранени в минния музей.
Към състава са привлечени най-добрите музиканти от военната и духова музика на Радомирския и Брезнишкия полк. Музикантите са назначени в мината като магазинери, номерджии и лампаджии.  Първи диригент на оркестъра става Коста Михайлов. Три години по-късно неговото място заел чех - военният капелмайстор  Франц Кубичек. В Перник често идва като консултант и диригент и друг чех - Венцеслав Кауцки - капелмайстор до 1908 г. във Втори Струмски полк в Радомир.
През 1911 г. e записана дългосвиреща плоча с изпълнения на оркестъра, която сега е притежание на частен колекционер.
Година по-късно съставът вече наброява 20 души, а репертоарът му съставлява български и чешки народни песни, валсове, маршове и др. Минната музика не преустановява дейността си и по време на последвалите войни.
Под ръководството на получилия европейска популярност български музикант Асен Карастоянов от 1926 г. до 1930 г. оркестърът прераства в симфоничен състав, а репертоарът се насочва към най-значимите произведения от класическото симфонично наследство от Хайдн до Чайковски, сочат музейните архиви.
Пернишкият оркестър се радва на високо признание и известност. Канен е да изнася концерт в Народното събрание, а специалисти го определят като "чест за България".
Оркестрантите са озвучавали прожектираните "неми филми" в Перник. Свирели са ежедневно в парка - в сряда и петък в пълен, а в останалите дни в намален състав. Концертирали са всяка събота и неделя.
През периода 1930 г.-1940 г. начело на оркестъра е композиторът Христо Манолов. Оркестрантите достигат 45 души. Минната музика се състои от духов, струнен и джазов оркестър. Симфоничните концерти се предават редовно по радио София. Пернишката формация прави записи за световноизвестни музикални компании.
През 1950 г. в Перник е създаден Държавен симфоничен оркестър (ДСО). Негови ръководители в годините са били Давид Недялков, Веселин Ненов, Руслан Райчев и др. В състав от 62 души ДСО-Перник е изнасял около 80 концерта на сезон, разказват от Регионалния исторически музей. През 1964 г. ДСО в миньорския град е разформирован, а от 1 април 1965 г. оркестърът е преминава към Двореца на културата в състав от 25 музиканти. От 1995 г. до 2007 г. негов диригент е Христо Тонев, на който формацията дължи модерния си облик. Маестрото е написал над 500 нови оркестрации, аранжименти и произведения специално за пернишкия духов оркестър. От пет години репетиционната зала на оркестъра в Двореца на културата носи името "Христо Тонев".
В момента оркестърът има 15 музиканти. Само двама от тях са свързани в Перник, останалите пътуват от София. Диригентът Трифон Трифонов е начело на формацията от 14 години.
Присъствието на духовата музика на всички празници се счита за традиция в Перник. Оркестърът ежемесечно изнася концерти с гостуващи солисти, образователни концерти, участва в музикално-поетични вечери, има множество изяви и в страната.
Довечера ще прозвучи изпълнение на китайския музикант  Уан Дзя Син - носител на  "Гран при“ в XVI Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник. Саксофонистът ще представи тема с вариации по китайско произведение. В концертната програма ще се включат солисти от столицата.