Съдът постави в ареста 17 души, сред които и сирийката Ахлам Албашир, извършила бомбения атентат на истанбулския бул. "Истиклял" в неделя, предаде турската частна телевизия НТВ. 
Установено е, че терористката се е опитала да заблуди полицейските служители, като е дала неверни показания по време на разпита. По-специално, тя не е била следена и снимана от организацията преди нападението, както е твърдяла, разкриха турските служби за сигурност и разузнаване. Предполага се, че терористката е направила това изявление по време на разпита си в полицията, за да се спаси.
Албашир заяви, че се е присъединила към терористичната организация ПКК/СЗН (Турция разглежда Кюрдската работническа партия (ПКК) и Силите за защита на народа в Сирия (СЗН) в Сирия като една и съща терористична организация, бел.ред.) през 2017 г. чрез приятеля си, посочва НТВ.
Според показанията ѝ първоначално тя била назначена в Джараблус от лидер на групировката на име "Хаджи" и била изпратена в Турция заедно с терорист на име Билял Хасан, с когото се запознала в Идлиб. Двамата пристигнали в турския окръг Хатай на границата със Сирия на 27 юли и пътували до Истанбул с кола. Там отседнали в квартал Есенлер, като се представяли за съпружеска двойка.
Сирийката  твърди, че в деня на нападението е отишла на площад Таксим, където се намира и бул. "Истиклял", заедно с Билял Хасан, без да знае, че в чантата има бомба. 
Полагат се усилия за залавянето на укриващия се Билял Хасан.