Болницата в Ямбол посреща пореден зимен сезон с амортизирана база от т. нар. павилионен тип, 17 сгради и огромни разходи за поддръжката им, чести аварии на локалното парно. Решението е довършването на новата сграда на областната болница, което обаче в момента е спряно. Това каза в интервю за БТА директорът на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ д-р Панайот Диманов.
По думите му, легловата база е в окаяно състояние, въпреки усилията за поддръжката ѝ. Сградите не са санирани, а някои от тях са строени преди повече от век. През последните дни в болницата се извършва ремонт на голяма авария в отоплението. Локалното парно постоянно дефектира, тъй като е изградено преди повече от 50 – 60 години. Старият сграден фонд води до близо три пъти по-високи разходите за поддръжка и отопление, в сравнение с други областни болници в страната.
„За разлика от много други болници, отоплението ни е локално, а цената на газа е завишена. Стопанските разходи на болницата всеки месец са около 50 хил. лева. Тези пари отиват за счупени врати, прозорци, нагреватели, бойлери, тоалетни казанчета, климатици и какво ли още не. Базата е много стара, много амортизирана. Имаме над 100 климатика, над 160 бойлера. При тази цена на газа, отоплението ще бъде не по-малко от 250-300 хил. лева, при приходи общо около един милион“, каза д-р Диманов.
Финансовото състояние на болницата ще се влоши през зимните месеци, прогнозира директорът ѝ. „Пари за заплати имаме, но много искам колегите да бъдат достойно възнаграждавани за своя труд. При тези условия обаче ще ни бъде много трудно, а те заслужават увеличение”, коментира още той.
Според него единственото решение е довършването на новата сграда на болницата в Ямбол в най-скоро време. Заради инфлацията и поскъпването на материалите обаче, строителството в момента е преустановено. За довършването на новата болница е необходимо е дофинансиране, според методиката за индексация на цените. Сумата обаче е нараснала многократно само през тази година.
„От пролетта 6 млн. лева, през юни – 9 млн. лева, а сега вече 12 млн. лева повече. Всичко е подготвено, което зависи от нас като ръководство. Останалото зависи от държавата и Министерството на здравеопазването. Надявам се да обърнат внимание. Нека не се говори, че са много парите, те ще станат още повече, ако не направим болницата навреме“, подчерта директорът на ямболската болница.
„Сагата“ с новата болница в Ямбол има повече от 40-годишна история. Строителството на 12-етажната сграда започва още в края на 70-те години на миналия век, като оттогава досега е спирано и възобновявано няколко пъти.
Поредното довършване на новата сграда на болницата в града започна през март 2021 г. До момента от държавата са отпуснати близо 26,5 млн. лева, които са само за строителните дейности, без обзавеждането и медицинската апаратура.