НАТО съобщи, че изпраща самолети-радари АУАКС за разузнавателни мисии над Полша и Румъния в рамките на "наблюдението" на кризата в Украйна.

Съветът на Севентоатлантическия алианс, който включва посланиците на 28-те държави членки на НАТО, "реши да прибегне до разузнавателни полети с АУАКС над Полша и Румъния", съобщи представител на организацията. Тези полети "ще засилят възможностите за наблюдение на ситуацията" и "ще се извършват единствено над територията" на страни, които принадлежат към Атлантическия алианс, уточни той.

Американските самолети АУАКС (Airborne Warning and Control System) позволяват наблюдаването на въздушно пространство с по-голям обсег, отколкото слънчев радар. Мобилизираните от НАТО АУАКС "ще извършват мисията си от базите Гейленкирхен в Германия и Уадингтън, във Великобритания".

Изпращането им "е обосновано и отговорно действие", което е резултат от взетото решение миналата седмица от посланиците за засилване на наблюдението на съседните на Украйна държави членки. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че украинската криза има "сериозни последствия за сигурността и стабилността на евроатлантическата зона". Той обвини Русия че "нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и международните си ангажименти", изпращайки войски в Крим.