Минимум 40 аптеки, включително три денонощни, са необходими в област Търговище, според становището за Областна аптечна карта, съобщиха от областната администрация.
Под ръководството на заместник областният управител Валери Симеонов, днес се проведе заседание на комисията, която изготви Областната аптечна карта за област Търговище. Тази аптечна карта показва минималните потребности относно необходимия минимален брой аптеки и необходимия минимален брой на работещи в тези аптеки.
В момента в областта функционират 28 аптеки, 22 от тях със сключен договор с РЗОК- Търговище. От тях 13 са в областния град, пет в Омуртаг и 10 в Попово. 
Заложена е в плана и възможността за разкриване на аптеки с ръководители помощник фармацевти в по-малките населени места в общините Опака, Антоново и Омуртаг, където има труднодостъпни населени места и снабдяването с лекарства е силно затруднено. 
Както БТА съобщи, първото заседание на комисията, която изработи областната аптечна карта за Търговищка област, беше проведено в началото на септември. Целта на документа, който се изработва за първи път, е да се покаже актуалното състояние на аптечната мрежа по видове дейности, както и да се определи броя на магистър фармацевтите.