Бившият руски петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, който прекара десет години в затвор в Русия, поиска разрешително за пребиваване в Швейцария, съобщи неговият говорител.

"Неговата молба за пребиваване беше подадена преди известно време", заяви говорителят Борис Дуранде, без да уточнява в коя част на Швейцария смята да се установи Ходорковски. 50-годишният критик на руския президент Владимир Путин живее в хотел в Цюрих, където се установи малко след като беше помилван и освободен от затвора на 20 декември м. г.

Преди време той беше най-богатият човек в Русия и влиятелен политик с президентски амбиции, който открито се противопостави на Путин при първото му влизане в Кремъл през 2000 г. Арестуването му през 2003 г. и последвалите осъдителни присъди за измама и присвояване на пари бяха осъдени от критиците на Кремъл като опит на Путин да запуши устата на най-силния си враг.

Ходорковски напусна Русия веднага след неочакваното си освобождаване и обеща да не се връща, докато властите не отменят стари дела срещу него, по които трябва да плати стотици милиони долари. Първоначално той замина за Берлин, но впоследствие получи тримесечна виза за Швейцария, където две от децата му ходят на училище.

Ходорковски пътува много след освобождаването си. В момента той е в Киев, където вчера говори на митинг на площад Независимост, епицентър на масовите протести, довели до свалянето на президента Виктор Янукович в края на миналия месец. През януари той беше в Израел, вероятно за да се срещне с трима бивши партньори в старата си петролна империя Юкос. Тримата избягаха в Израел, след като им бяха повдигнати обвинения в измами в Русия през 2005 г.