Държавата ще придвижи максимално бързо процедурата по строежа на националната детска болница. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Заедно със служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев той се срещна със собствениците на имоти на терена, определен за изграждане на детска болница в столицата, съобщиха от регионалното министерство. На срещата присъстваха и зам.-областният управител на София-град Димитър Иванов, кметът на район "Овча купел" Ангел Стефанов и експерти от регионалното и здравното министерство. "Това, което зависи от държавата, ще бъде направено в най-кратки срокове, тъй като ние сме и заинтересована страна, и одобряващ орган, а обектът е от национално значение", заяви регионалният министър.
Министър Меджидиев посочи пред частните собственици на имоти – съседни на терена на бъдещата болница, че той ще се превърне в едно от най-хубавите места в София. "Проектът за болница ще се прави и реализира по най-висок европейски стандарт, а това ще облагороди цялото пространство около нея", увери д-р Меджидиев.
Арх. Иван Шишков обясни подробно процедурата по изменението на Подробния устройствен план на всеки от собствениците на частни имоти и поиска от тях съдействие да съберат в кратки срокове необходимите документи, за да може бързо да се подготвят предварителните договори и да се започне работа по заданието за изменение на ПУП. "В една сделка всички трябва да са доволни, затова сме направили така, че интересът на всички да е защитен", каза министър Шишков. Той уточни, че частните имоти няма да бъдат отчуждавани, а ще бъдат урегулирани с възможност за застрояване. Дори така ще остане достатъчно голям терен за изграждането на модерна и функционална болница, каза още той.
В четвъртък ще бъде подписано заданието за разрешаване на Подробния устройствен план. Това ще даде възможност за подписване на предварителния договор по чл. 15 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и за одобряване на ПУП.
При желание от страна на собствениците ще може да се пристъпи към събаряне на съществуващите постройки и разчистване на терена. До края на годината би трябвало да приключи прехвърлянето на общинския парцел на държавата. Изготвянето на заданието за строежа обаче ще отнеме повече време, тъй като болницата е възможно най-сложният обект за проектиране, обясни арх. Шишков. 
Тези дни, в предаването "Лице в лице" по БТВ, министър Шишков каза, че Южната дъга на София и Националната детска болница в кв. "Горна Баня" може да се строят по едно и също време, като възможният срок за самото строителство е три години. Така ще се гарантира изключително добър достъп до болницата, допълни министърът.
Столичният общински съвет на заседание на 10 ноември прие доклад за безвъзмездно прехвърляне от Столична община на държавата на правото на собственост върху имот – частна общинска собственост за изграждане на Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца. Имотът в кв."Горна баня" е с обща площ от 64 684 кв. м. Теренът, който е избран за построяването на националната детска болница, няма недостатъци, а има невероятни предимства пред почти всички терени, които разглеждахме в София, каза преди дни служебният министър на здравеопазването проф. Асен Меджидиев. Решението за определяне на терена беше взето на 2 ноември на заседание на Министерския съвет. В решението на служебния кабинет се посочва, че бъдещата Национална многопрофилна болница за активно лечение на деца придобива статут на обект с национално значение, което позволява да бъдат значително съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с реализацията на проекта.