В Украйна отново хора изчезват безследно.
Украинската информационна агенция УНИАН (Unian.net) съобщи за група украински журналисти, които са били отвлечени в Крим. Според очевидец колата им била спряна на КПП в село Перекоп в Крим от активисти, сред които имало много военни, включително с неизвестни униформи. Журналистите били отделени един от друг и проверявани от хора от „Беркут“ и групите за самоотбрана на Крим.
Става въпрос за фотожурналист на свободна практика, втори журналист и шофьорът им. Съпругата на шофьора потвърди, че той е задържан и разказа, че на КПП-то колата е била преровена, а техниката – хвърлена на земята. После те били отведени в неизвестна посока и няма връзка с тях. По думите ѝ в групата имало и още една жена – също фотожурналист.
Същевременно активистите от „Евромайдан SOS“ съобщиха, че журналисти, задържани край град Армянск (близо до Перекоп) са били отведени от служители на „Беркут“ и предадени на службите за сигурност в Севастопол. Според някои данни обаче те така и не са стигнали града.
Очевидецът разказал за УНИАН и за две момичета, активистки на Автомайдана, които вероятно били бити, а впоследствие – и отведени в неизвестна посока. Оттогава от тях няма следа.
Евромайдан SOS съобщава и за изчезването на активист на Украинската републиканска партия. Той се е обадил на секретариата на партията и казал: „Сбогом. Дойдоха за мен“. Оттогава телефонът му не отговаря, предават активистите.
Други двама активисти на Евромайдана в Крим също са били отвлечени на 9 март от жп гара в Симферопол, съобщава Евромайдан SOS. Според сина на един от активистите, двамата са държани като заложници на различни места на 100 км от кримската столица. Автомобилът, с който стигнали до гарата, не е открит.
Вчера военни източници съобщиха за изчезването и на украински военен.
Според радио „Свобода“ седем украинци са изчезнали от различни места в Крим на 9 март и местонахождението им е неизвестно.
Същевременно БНТ съобщи днес, че екип на телевизията е бил обискиран в Крим. Специалният пратеник на медията – Марио Гаврилов, разказа, че край Симферопол екипът бил спрян от хора с маски и въоръжени с калашници. Някои от тях са били с руски опознавателни знаци и видимо са били с добра военна подготовка. Те преровили багажа на журналистите и конфискували служебните им каски и бронежилетки. След това ги оставили да продължат по пътя си.