Преди да изминат 24 часа от терористичното нападение на централния булевард на Истанбул Истиклял, при което по официални данни загинаха шест души и бяха ранени 81, турските сили по сигурността заловиха и обезвредиха извършителя.
В излъченото от Дирекцията по сигурността в Истанбул съобщение се казва, че ”извършителят е сирийската гражданка Ахлам Албашир. При разпита тя призна връзката си с терористичните организация ПКК/СЗН“.
Същата е била специално подготвена за разузнавателни и терористични операции и е била прехвърлена нелегално в Турция от района на Африн-Идлиб.
Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че след експлозията терористката трябвало да бъде прехвърлена в Гърция, като подчерта, че външни сили стоят зад терористичния атентат. 
Кюрдската работническа партия (ПКК) води война срещу турската държава от десетилетия и е обявена за терористична организация, а кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) са считани от Анкара за крило на ПКК в съвместната борба срещу турската държава.
В  същото време турското разузнаване не изключва версията нападението да е свързано с Ислямска държава, на която принадлежи отговорността за няколко атентата в Турция, включително в Истанбул.
Днес булевард Истиклял се върна към нормалния живот - премахнаха се загражденията, улицата бе разчистена и отворена за движение, отвориха магазините, заведенията, движи се носталгичният трамвай от площада Таксим до края на булеварда (Тунела), а на мястото на експлозията е поставен постамент, където минаващите оставят червени карамфили.
Вчерашното нападение породи в турското общество тревога ”от възкръсване на терора“ от организации като Ал Каида, ПКК, Ислямска държава (ИД), които сееха терор до преди няколко години.  
В нападението през март 2016 година, извършено на същия булевард Истиклял, за което отговорността бе поета от ИД, бяха убити петима чуждестранни туристи, а 36 души бяха ранени. 
Във вчерашното нападение обаче всичките загинали шестима души са турски граждани, сред тях е баща с тригодишен син и майка и дъщеря.  
Нападението дойде в момент, когато в големите градове гражданите се чувстваха в безопасност, турските курорти се напълниха с туристи от всички краища на света, израелските туристи постигнаха рекорд по посещаемост през тази година, десетки европейски пенсионери планират да прекарат зимата в турските курорти, улиците, стадионите гъмжат от хора, магазините, заведенията са пълни с чуждестранни купувачи...Когато въпреки острите полемики и противоборството между управляващи и опозицията се подготвя политическата атмосфера за изборите за парламент и президент, които предстоят догодина, когато ще се навършат 100 години от обявяването на Турция за република от Мустафа Кемал Ататюрк. 
“Сега турското правителство, силите по сигурността и институциите са изправени пред жизненоважната задача да не позволят на терора да се превърне отново в заплаха за живота на хората, да ги свие и изолира от обществения живот, от исканията за демокрация, плурализъм, спазване на човешките права в атмосфера като сегашната, в която доминират икономическите несгоди”, коментира колумнистът Шюкрю Селман.