Докато костни увреждания, като например фрактури, обикновено заздравяват сами, големи участъци от липсваща кост често никога не израстват отново. Това налага трансплантация на кост от други части на тялото. Търсейки решение на проблема, учени от Израел и САЩ са създали хидрогел, който може да лекува по-сериозните травми, пише сайтът Ню атлас. 
Научното наименование на веществото, разработено от учени от университета на Тел Авив и университета на Мичиган, е FmocFF/HA. Това, което прави хидрогела специален е, че имитира както физичните, така и химичните свойства на извънклетъчната матрица (екстрацелуларен матрикс) в костната тъкан.
Извънклетъчната матрица е поддържащият материал, който заобикаля всички клетки. Нейните качества варират в зависимост от вида на биологичната тъкан, от която е част. В случая на костната тъкан матрицата има твърда влакнеста структура.
Възпроизвеждайки тази структура, заедно с химичния състав на извънклетъчната матрица, триизмерният хидрогел FmocFF/HA насърчава клетките от съседната костна тъкан да мигрират в него и да се възпроизвеждат.
Идеята е, че ако част от FmocFF/HA се постави по хирургичен път на мястото, където липсва кост, хидрогелът в крайна сметка ще бъде напълно заменен от нова естествена костна тъкан.
Учените съобщават, че такъв е бил случаят в лабораторни експерименти, при които хидрогелът е бил използван за запълване на дупка с диаметър 5 мм в горната част на черепа на плъх - твърде голяма, за да заздравее без чужда помощ. Друга дупка в черепа е оставена нетретирана, за да послужи като контрола. В тестовете са използвани общо 20 плъха.
"Наблюдавахме ги в продължение на два месеца с помощта на различни методи", казва професор Лихи Адлер-Абрамович от изследователския екип от университета на Тел Авив. "За наша радост костните дефекти бяха напълно коригирани чрез регенерация, като костите възвърнаха първоначалната си дебелина и произведоха нови кръвоносни съдове". 
Такъв не е бил случаят с контролите, което показва, че триизмерният хидрогел наистина е отговорен за резултата.