Русия ще направи серия от контрапредложения за решаване на кризата в съседна Украйна, това заяви министърът на външните работи Сергей Лавров в отговор на документ, изпратен от Вашингтон.

"Заедно с членовете на руския Съвет за сигурност подготвихме нашите контрапредложения. Те имат за цел да се справят със ситуацията въз основа на международното право и да вземат предвид интересите на всички украинци без изключение", каза Лавров по време на телевизионна изява с президента Владимир Путин.

Проруските войски установиха контрол над украинския полуостров Крим и правителството там обяви намеренията си да се присъедини към Русия, решение, което ще бъде поставено на референдум на 16 март.

Лавров сподели, че е поканил държавния секретар на САЩ Джон Кери на среща в Русия, за да обсъдят кризата в Украйна.

"Предполагахме, че ще дойде днес и бяхме готови да го приемем. Той обаче се обади и каза, че би искал да отложим срещата за известно време", каза руският външен министър.

Причината, поради която Кери отложи посещението си в Русия е, че политиците са по средата на изготвянето на техния документ, добави още Лавров.

"В документа на Вашингтон, който Москва получи в петък, се съдържа концепция, която не е напълно съгласувана с нас, защото предполага конфликт между Русия и Украйна и приемане на свършен факт", каза Лавров на Путин. Той не даде повече подробности относно предложенията на Вашингтон.