Във Варна бяха обявени победителите от осмия Национален конкурс за разказ „Атанас Липчев“, организиран от местното Сдружение на писателите. Първото място бе определено за Иван Иванов и неговия разказ „40 дена“. Авторът пристигна за церемонията специално от Белгия, където живее. Второто място в конкурса зае писателят Михаил Вешим с разказа си „Дядо Йорго гледа“. Третата награда отиде при Женя Филипова, живееща в казанлъшкото село Голямо Дряново, за „Шерия справедливата“. 
Бяха присъдени и две парични поощрителни награди - на Тодор Николов и Андрея Илиев, и двамата от София. Мадлен Аспарухова от Видин получи Наградата на Радио Варна, а Мартин Лазаров, който бе определен като новата надежда на варненското писателско дружество, получи признанието на Фондация „Слово“. Приз бе връчен и от името на варненската галерия „Арт Маркони“ на Ангел Иванов от София. Варненският художник Венцеслав Антонов предоставя свои графики за още три поощрения в конкурса. Заслужиха ги Росица Стратиева от Пловдив,  Пламен Глогов от София и Ваня Велева от Ямбол.
Наградите в осмото издание на Националния конкурс за разказ „Атанас Липчев“ бяха определени от жури с председател проф. Сава Василев от Великотърновския университет „Св. св. Ки­рил и Мето­дий“, доктор на филологическите науки, главен ре­дак­тор и съ­ос­но­ва­тел на ал­ма­наха за литера­ту­ра, наука и из­кус­т­во „Све­та го­ра“. Негови колеги бяха зам.-председателят на Сдружението на писателите във Варна Иван Доброгледски и Георги Венин от дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна. На церемонията Венин припомни за писателя Атанас Липчев и изрази радост, че конкурсът на негово име продължава. „Обнадежден съм, че една пета част от подадените за участие разкази през тази година бяха много добри“, каза той и изрази мнение, че сред творбите на неизвестни автори е имало по-хубави от разказите на наши популярни писатели. 
Сто четиридесет и два разказа бяха подадени за тазгодишния конкурс, припомни председателят на сдружението Катя Вангелова. „Авторите са от 18 до 72-годишна възраст, с което ние изпълняваме обещанието си да привличаме младите творци към културата и традициите на българското разказваческо майсторство“, отбеляза тя и добави, че с конкурса се подсилва връзката между поколенията и се привлича внимание към Варна. 
На победителя бе оказана честта да прочете своя разказ пред публиката на събитието. Празникът на варненското сдружение бе подсилен от поета с китара Красимир Йорданов, който изпълни свои авторски композиции.